Izradi sam(a): Višekratne vrećice za kupnju namirnica

Jednokratne plastične vrećice za kupnju namirnica možda imaju neke prednosti (olakšavaju vam postupak kupnje, jako su jeftine ili čak besplatne i često se mogu prenamijeniti za bacanje otpada u kućanstvu), no itekako su štetne i za nas i okoliš. Vjerojatno ste ovih dana čuli vijest o globalnom istraživanju kakvoće vode iz slavine u gradovima diljem svijeta u kojem je otkriveno da je u mikroplastika prisutna u preko 70% uzoraka vode (Europa je postigla nanjniži rezultat od 72%, dok je u SAD-u (što niti malo ne čudi) pronađena u 94% uzoraka vode). Istraživanje je dakle pokazalo da je mikroplastika prisutna u 83% uzoraka vode iz slavine diljem svijeta, no nisu specificirali podrijetlo plastike, niti porast u odnosu na protekla razdoblja. Plastične vrećice možda nisu direktni ili jedini problem, ali svakako dopridonose činjenici da su danas naš zrak, voda, tlo i svi živi organizmi zagađeni plastikom. Više o istraživanju možete pročitati ovdje i ovdje, a danas ću vam pokazati kako možete napraviti vlastite višekratne vrećice za kupnju namirnica sa predmetom kojeg vjerojatno već imate kod kuće - mrežastom spužvicom za tuširanje.


Ove vrećice nisu nažalost biorazgradive, ali njihovom izradom ćete prenamijeniti predmet kojeg ste ionako odlučili baciti (mrežasta spužvica za tuširanje, poput ovih). Prvi korak za izradu vrećica bi bio: odvezati čvor potpuno suhe mrežice u sredini, objesiti ju na visoko mjesto (prosječne mrežice za tuširanje će biti dugačke čak 2 metra (!)) te pošpricati alkoholom. 


Sterilizacija mrežica u vreloj vodi nije dolazila u obzir zbog samog materijala, pa je ovo bio najpraktičniji i sigurni način. Nakon što sav alkohol ispari, narežite mrežicu u željeznim dužinama (pomoću samo jedne spužvice, dobila sam dovoljno materijala za 2 velike mrežice po pola metra dužine, 2 srednje velike po 30ak centimetara i 2 male po 20ak centimetara dužine. Možete rezati razne veličine - npr. 4 velike vrećice po 50 centimetara - izbor je na vama. 


Za vezanje vrećica možete koristiti razne materijale koje imati pod rukom (konce - samo debele i/ili čvrste za izdrže opterečenje, tanku užad, čvrste vrpce, itd.). Ja sam koristila gumene vezice koje sam pronašla po kuhinji. Bitno je samo da ne kupujete novi materijal, već iskoristite onaj koji već imate.


Mrežice neće izdržati opterećenje ako ih samo povežete gumicama pri dnu, već ih morate u cik-cak uzorku provesti kroz donji dio mreže. Nemojte vezati pri samom dnu, već nekoliko centimetara od kraja. Privežite početak "veza" u čvor i nastaviti provlačiti gumicu kroz mrežu.Ne morate biti precizni u milimetar pošto odokativno provodite gumicu kroz mrežu, a ionako ne pucamo na estetiku već funkcionalnost. Kad se približite prvom čvoru, povežite početak i kraj gumice te napravite čvrst čvor.Vrećice bi trebale biti dovoljno čvrste za izdrže čak nekoliko kilograma tereta. Ispunite ih raznih namirnicama ili predmetima (bez oštrih rubova!) i provjerite čvrstoću. Ja sam u svoje nagurala voće i povrće, odjeću, kruh i staklenke među ostalim, jače protresla i svaka je izvrsno držala. Ukoliko vam se vrećice poderaju, možete ih povezati istim materijalom koji ste koristili za vezanje (npr. gumicama u mom slučaju, a za izradu 4 vrećice trebala sam samo 2 duže gumice).


Ako si želite dodatno olakšati kupovinu sa vrećicama, na drugi kraj vrećice (pri vrhu) možete povezati još malo užadi/gumice/vrpce/što god ste koristili kako bih ih lako povezali u male kuglice kad ih ne upotrebljavate.


Samo ih zarolajte u kuglice i povežite.


Voila! Vrećice su spremne za šoping.


Pošto su jako malene i lagane, možete ih držati u posebnoj torbici (ja sam prenamijenila futrolu starog Nikon aparata koja ih sigurna čuva na dnu torbe).


Za istu svrhu možete koristiti i mrežaste vrećice za krumpir ili luk koje su već prošivene pa ih neće morati dodatno učvrstiti vezanjem (osim ako nisu poderane) ili jutene vrećice u kojima ste kupili rižu, pšenicu, kavu, i sl. iako vam neće biti elastične i kompaktne poput ovih. Kako god - prenamijenite mrežasti materijal koji vam više ne treba. 

Naravno, materijali poput konoplje, jute ili pamuka su bolje rješenje od najlonskih ili plastičnih no ovdje je naglasak svakako na prenamijeni stvari u kućanstvu, smanjivanju otpada (pogotovo plastike), uštedi novaca i praktičnosti primjene. Ako se vrećice jako oštete (poderaju više puta i ne mogu se više zašiti), odnesite ih na reciklažu umjesto u kantu za smeće i nabavite pamučnu, bambusovu ili lanenu rukavicu/krpicu za tuširanje. Mrežicu za sad vidim kao privremeno rješenje, dok ću za duže staze izraditi vrećice od stare odjeće ili napraviti vodonepropusne i nepoderive debele vrećice (koje se izrađuju peglanjem i stapanjem plastike u slojevima - post sa uputama će biti na blogu). 

Za više ovakvih postova o prenamijeni predmeta i materijala koje imate u kućanstvu ili planirate baciti, izradi prirodne kozmetike, savjetima  za smanjenje količine otpada i plastike u svakodnevnici te jednostavnijem, jeftinijem i skromnijem pristupu kupnji nastavite pratiti blog. ;) A za više inspiracije možete proučiti moj "Minimalism/low waste/sustainable" board na Pinterestu gdje svakodnevno skupljam ideje, savjete i recepte za održiviji život.

Slični postovi

1 komentara:

  1. Čim sam vidjela post pomislila sam zašto voće držiš u salux krpicama za piling... Opsjednutost Azijom... :D

    Svaka čast na ideji!

    ReplyDelete

Translate