DIY maska za čišćenje pora

Maska za lice je jedan od onih proizvoda koje radije izrađujem sama sa provjerenim i prirodnim sastojcima (poput maske za lice sa AHA kiselinama, koja mi je dan-danas jedan od najdražih DIY proizvoda, uz uljnu emulziju ili balzam za skidanje šminke). Nedavno sam otkrila jednostavan recept za masku za čišćenje pora, pa ga danas dijelim s vama. Nadam se da će vam ova maska biti jednako odlična kao i meni. ;)


Potrebni sastojci:
- aktivni ugljen (u kapsulama, Carbomed granule od J. Galenskog, 30 tableta, cca 27 kn - za količinu od 30 ml trebati će vam 7-8 tableta)
- zelena glina (ventilirana, 15 grama odnosno 1 jušna žlica ili 3 čajne (male) - pazite da ne koristite metalne žlice za mjerenje zbog reakcije gline i metala, već drvene ili plastične)
- par kapi biljnog glicerina (100 grama u ljekarnama dođe 10-13 kn, a ta će vam količina trajati jako dugo)
- 1 čajna žlica ulja po izboru (za ovaj recept sam birala nerafinirano sezamovo ulje jer dobro čisti nečistoće iz pora)
- destilirana voda (količina po izboru - ovisno koliko gustu masku želite), no pritom će vam maska imati kraći rok trajanja (do mjesec dana) zbog činjenica što je voda idealno stanište za bakterije, posebice u toplom okruženju (zato preporučujem držati masku u frižideru)


Kapsule ugljena usitnite u fini prah u mužaru (pronašla sam ovaj old-school mesingani mužar kod dečka koji je zbog težine drške odličan za stvaranje nasitnijeg praha).


Ugljen prebacite u žličicu za mjerenje ukoliko radite veću količinu maske (ove sam zgodne žličice - set od 5 komada raznih militraža - pronašla u Offertissimi za jako sitne novce a odlične su ako često radite DIY projekte. Još jedan pro savjet: ako vam za izradu kozmetike treba kuhinjska vaga, Lidl ima jeftine i dobre vage sa staklenom površinom za vaganje šarenih uzoraka svako malo u ponudi, pa sam tako svoju nedavno ugrabila za manje od 50 kn).


Odmjerenu količinu ugljena stavite u staklenu ili porculansku posudu (ako ne želite koristiti kuhinjsko posuđe za hranu već posebno za kozmetičke recepte, ranije spomenuta Offertissima je odličan izbor za kupnju jeftinog posuđa od raznih materijala). Drškom mužara pažljivo zdrobite preostale krupne komade ugljena u fini prah zbog lakšeg miješanja sastojaka i finije teksture maske.


Plastičnom žlicom sa mjericom uzmite potrebnu količinu zelene gline (osobno koristim Argitalovu zelenu ventiliranu glinu zbog dobrog omjera količine, kvalitete i cijene). Za količinu od 30 ml vam treba samo 15 ml, pošto želimo da nam je glina baza maske jer ugljen sam po sebi jako slabo čisti pore, dok je zajedno sa glinom moćan miks).


Pomiješajte plastičnom žlicom zelenu glinu, ugljen, destiliranu vodu i par kapi glicerina. Miješanje ručno će potrajati i do 20 minuta dok ne dobijete homogenu smjesu, bez grudica i razdvojenih faza.


Biljna ulja, glinu i glicerin kupujem u Kemigu jer imaju odličan izbor, povoljne cijene (ponedjeljkom imaju i popust od 10% na sva Kemig i OleoTheraphy ulja i maslace) i zbog činjenice što kupnju skoro svih sastojaka za izradu kozmetike mogu obaviti na jednom mjestu, što uključuje i ambalažu.


Poželjna kozistencija maske bi trebala podsjećati na zubnu pastu ili kremasti namaz. Nemojte se brinuti ako je maska malo gušća jer će bolje prijanjati na koži, za razliku od prerijetke maske čiji su sastojci razrijeđeni pa je i efikasnost maske smanjena.


Isprobajte gustoću maske na ruci prije stavljanja u ambalažu (pardon na zacrnjenim noktima u postu - kad rukujete sa ugljenom takve su situacije neizbježne).Žlicom (i uz pomoć drvene čačkalice koju sam ovdje koristila za struganje zadnjih kapi maske sa žlice) prebacite masku u odabranu ambalažu. Za ovaj recept nisam koristila recikliranu kao i inače, već sam kupila airless plastičnu bočicu od 30 ml u Terri Organici zbog lakšeg doziranja i korištenja maske tijekom putovanja.


Nakon što ste prebacili smjesu u airless bočicu, spojite čep sa tijekom bočice, snažno pritisnete i nakon "klik" zvuka, maska je spremna za korištenje. Isprobajte funkcionalnost pumpice na ruci, vratite čep na bočicu i istu spremite u frižider. Što se tiče djelovanja, ovu masku koristim u bilo koje doba dana (ujutro ili navečer), nakon tuširanja kad su pore otvorenije i držim ju 10-15 min, dok se maska na osuši. Zbog lakšeg čišćenja, najbolji način korištenja bi bio: prije tuširanja, držite lice iznad posude sa vrućom vodom, a nju možete dodati ljekovite biljke poput kamilice i lavande, posušite lice nježno ručnikom, nanesite masku i onda ju pod tušem uklonite rukama ili vodootpornim silikonskim uređajem za čišćenje poput Foreo Luna. Rezultat: čista i izbalansirana koža, posebice masni dijelovi i pore oslobođene nečistoća i preostale šminke.


Javite dojmove u komentarima ako isprobate ovaj recept. ;)

Slični postovi

0 komentara:

Post a Comment

Translate