Me Luna menstrualna čašica (recenzija)

Razlozi nedostatka postova u zadnje vrijeme su brojni, ali se ukratko mogu sumirati: životne obaveze. Neću vas gnjaviti sa izlikama i objašnjenjima, jer niste zbog toga tu već zbog recenzije. :) Samo ću napisati: uvijek je divno vratiti se blogu jer te čeka strpljivo i mirno, kao i vi i zbog toga vam hvala.

Enivej, već ste sigurno negdje čuli za menstrualne čašice ili čitali neku recenziju o njima. Ako niste - riječ je manje poznatom i popularnom "alatu" za menstruaciju i zadnjih godina je postao sve veća prijetnja tamponima i jednokratnim ulošcima, a radi na principu sakupljanja krvi u čašici unutar tijela, koja se potom uklanja a krv se izlije, čašica se ispere i vraća natrag. Ako vam je pojam krvi mučan ili gadljiv ili vam je ova tema nelagodna, nemojte čitati recenziju jer ću biti poprilično otvorena i iskrena, bez pretjerivanja i eufemizama. Svi se razlikujemo u tom pogledu odnosno nismo svi isti, pa ako vam ne odgovara potpuna otvorenost i pričanje o ovim temama, preskočite. :)


Ukratko bih se pozabavila povješću menstrualnih čašica: iako su one postale popularne u zadnje vrijeme, njihovi početci sežu još od 1800-ih godina. Unatoč rudimentalnosti i izradi od materijala koje danas nikako ne bi koristili, princip im je bio isti no tek su početkom 21. stoljeća odlučili izrađivati suvremene čašice od medicinskog silikona, omogučivši njihovu upotrebu i ženama koje su alergične na lateks. Malo opširniju povijest možete pročitati na stranici brenda Lunette.


Svoju Me Luna čašicu sam nabavila preko čitateljice Marte (hvala ti još jednom!) koja živi u Njemačkoj a tamo se može pronaći u dm drogerijama na čemu im zavidim. Osim u dm-u, mogu se naručiti i preko njihove stranice no zato ćete platiti i poštarinu. Svoj sam primjerak stoga platila 120 kn. Kod nas jedina čašica koja se može kupiti je Mooncup, koja dolazi u dvije veličine A i B, a prodaju ih Bio&Bio dućani i cijena je oko 200 kn. Potonju nisam željela uzeti jer ne samo da je skoro duplo skuplja već je i po recenzijama tvrđa.

Moja veličina je S, a dubina je klasična iako u ponudi imaju veličinu (razlikuju se u promjerima) sa manjim kapacitetom punjenja (kraću). Ako vas zanima kako sam odabrala veličinu - odgovor je čitajući upute na Me Luna stranici, koju ću linkati dalje u nastavku posta.
Sve Me Luna čašice dolaze sa poliesterskih vrećicama u kojima se čuvaju kad se ne koriste i olakšavaju nošenje (ja svoju npr držim u manjem neseseru koji je uvijek sa mnom u torbi).


Na gornjoj fotki možete vidjeti usporedbu veličine S čašice u odnosu na ruku. Iako se čini glomazna naspram tampona, materijal je itekako mekan i savitljiv pa se lako umetne, pod uvjetom da ju savijete na ispravan način, no o tome nešto više u nastavku teksta.


Dijelovi čašice su: 1 - obruč koji služi za vađenje čašice iz tijela (konkretnije, rodnice), 2 - rebrasta ispupčenja pri vrhu čašice za lakše vađenje i umetanje (jako su korisni ako imate duge nokte) koji umanjuju mogućnost klizenja čašice zbog vlažnosti i 3 - rupice pri vrhu, ispod gornjeg ruba za lakše oslobađanje zraka unutra što prethodi otvaranju čašice unutar tijela. Ukoliko se u njima nakupi menstrualne sluzi, možete kroz njih istisnuti vodu i bit će čisti u tren oka. (Za tvrdokornije nakupine, možete upotrijebiti sterliziranu iglu ili čačkalicu za zube). I naravno, tijelo same čašice unutar čije šupljine se sakuplja menstrualna krv.

Materijal od kojeg su napravljene sve Me Luna čašice je TPE ili thermoplastic elastomer (jako elastična i otporna kombinacija gume i plastike - ispravite me ako griješim pošto je moje znanje kemije srednje slabo) koji je strogo kontroliran u Njemačkoj, gdje se i proizvodi. Anti-alergijski je, izrađen BEZ LATEKSA i ne sadrži nikakve toksične kemikalije. Za proizvodnju čašica općenito se koristi i visko kvalitetni medicinski silikon (medical-grade silicon), materijal često korišten u kirurgiji, tako da je siguran za korištenje u tijelu. Za razliku od uobičajenih materijala koji se koriste za izradu tampona i uložaka, na TPE ili silikonu se ne mogu razviti bakterije a rizik od sindroma toksičnog šoka je potpuno umanjen, čak i nakon dužeg držanja čašice u tijelu. TPE je jeftiniji od silikona tj. njegova manipulacija je jednostavnija a proces obrade jeftiniji i lakši, a jednako siguran, Kraće vrijeme proizvodnje i manje korištenje energije se odražavaju i na okoliš, što nije mala stvar. Zato su Me Luna čašice povoljnije od silikonskih. Za više informacija, klik na link. Općenito o TPE materijalu pročitajte ovdje.

Napomena: ako ste alergične na lateks, birajte čašice napravljene od drugih materijala dakle TPE ili silikona (većina čašica na tržištu, sa iznimkom Me Luna čašica, su napravljene od silikona).


Na pakiranju čašice su naznačena uputstva za korištenje, a prva slika prikazuje savinutu čašicu u ruci. Prikazan je točno ovaj način savijanja - "punch-down fold" pri kojem rub utisne prema unutra a okolna polovica ruba se savije prema unutra.


Alternativan, jednako popularan način savijanja je "C-fold" pri kojem čašicu savijate u obliku slova C, kao što je prikazano na fotki. Postoji puno načina savijanja čašice prije umetanja, a neki od njih su i "S-fold" (gdje se čašica savija u obliku slova S", "7-fold" (čašica se savija u obliku broja 7), itd. Za bolje razumijevanje, prosljeđujem Youtube video sa kanala "Precious Star Pads" koju mi je ujedno i preporučila čitateljica prije kupnje i prvod korištenja čašice.

Me Luna čašica je izrazito mekana i savitljiva, pa je laka za korištenje i ne osjeća se UOPĆE u tijelu. S njom sam trčala, hodala, spavala, vježbala i istezala se (čak ponekad u nadi da ju probam osjetiti) no nisam ju osjetila niti jednom kad god bi bila u meni. Ako osjećate svoju čašicu dok je u vama, razlozi mogu biti: neispravno umetanje ili prevelike dimenzije čašice. Ukoliko je čašica krivo umetnuta, probajte ju ispravno umetnuti nekoliko puta no nemojte pretvjerivati i mučiti se po pola sata jer ćete iziritirati stijenku rodnice i otežati svako daljnje umetanje. (Ovo sam naučila na teži način, prije prvog umetanja nakon čega sam pomislila da ju nikad neću uspjeti ispravno staviti unutra, da sam bezveze bacila novce i da je ovo još jedan suludi pomodan trend. Dobro je da sam se itekako prevarila.)


A evo i odgovora na neka od vaših pitanja koje ste mi postavili na FB stranici u svibnju (kad sam ju i kupila te najavila testni period od barem dva ciklusa prije detaljne recenzije):

Koliko dugo treba da se napuni čašica? To svakako jest individualno, kao što je i napomenuto nakon pitanja. Moje menstruacije su prosječne, nemam lagano, jedva zamjetno krvarenje niti izrazito obilno. Prvi dan je lagan, sljedeća dva su obilnija dok je zadnji dan opet lagan. Čašicu koristim od prvog do zadnjeg dana, s tim da ju drugi i treći dan obavezno držim u sebi stalno (da, i tijekom spavanja) dok prvi i zadnji dan ju vadim tijekom spavanja i kada sjedim i mirujem bez puno kretanja. Čašici bi trebalo drugi dan, kad je najintezivnije, 8 sati da se u potpunosti napuni. Vi ju možete držati maksimalno vrijeme ili ju prazniti mnogo češće, tipa svaki sat, izbor je vaš. Ja svoju praznim 4-5 puta dnevno tijekom obilnijih dana, te 3 puta tijekom slabijih dana (za vrijeme kojih čašicu ne koristim tijekom spavanja ili mirovanja kod kuće).

Što učiniti ako ju trebaš isprazniti i vratiti nazad a u tom trenutku nisi kod kuće? Ako se nalazite u prostoru koji ima pristup privatnom WC-u i ugodno vam je to raditi tamo, onda obavite cijeli ritual kao da ste doma. Ako NEMATE pristup WC-u sa školjkom i umivaonikom u istom prostoru (kao npr u javnom WC-u), onda možete ili a) ponjeti bocu vode sa sobom i lagano ju isprati (operite ruke prethodno ako ikako možete) te vratiti unutra ili b) obrisati sa maramicama i oprati kad budete u mogućnosti sljedeći put.

Koliko je stvarno ugodno koristiti čašicu (što više detalja to bolje)? Prvih nekoliko umetanja neće možda biti ugodno, no kasnije je kao san. UOPĆE ju ne osjećam unutar sebe, a vađenje zna ponekad biti čudno jer se zbog stvaranja vakuuma čašica zna sporije povlačiti i stvarati zvukove. Eh da, pripremite se za orkestar zvukova koje će vaša vagina stvarati za koje nikad niste čuli zbog materijala čašice, otvaranja iste pod vakuumom, vađenja i sl. Nije glasno (neće vas čuti osobe u drugoj prostoriji) ali je urebesno i čini cijelo iskustvo komičnim. U tome je i kvaka, da se zabavite i učinite mjesečnicu zabavnom za promjenu pomoću ove, nazovimo je tako, igračke.

Mene muči vađenje (kako ju izvaditi bez problema)? Za mene na početku nije bio problem vađenje, već umetanje. Kod vađenja je izrazito bitno: nemojte ju vaditi ukoliko ste suhi što će učniti proces bolnim i neugodnim. Pričekajte malo dok ne dođe do prirodnog ovlaživanja (iako vas čašica neće isušiti i upiti SVU vlažnost/sluz poput tampona) ili (ako imate većih problema sa vlažnošću) kupite lubrikant na bazi vode što će olakšati ne samo i vađenje, već i umetanje, Stavite kap-dvije na prst (ovisno o tome koliko ste suhi) i prstom rasporedite lubrikant iznutra po stijenkama, pazeći da se ne ozljedite. Lubrikant na bazi vode neće oštetiti čašicu od TPE materijala. 

Koliko je zbilja neuredno korištenje čašice u svim fazama? Gle, neću vas lagati, zna biti neuredno ako ste smotani ili početnik, što će biti svatko prije prvog korištenja (zato mnoge žene odustaju od njih, ne dajući si šansu za navikavanje.) Posebice ako to radite naglo i brzo, pa ili slučajno okrenete čašicu pa ju izlijete po podu, sebi, umivaoniku i okolnim elementima ili pak potegnete naglo pa se eventualna preostala mensturalna sluz "katapultira" po odjeći ili prostoru oko vas. Trebate ju vaditi zbilja polako i bez žurbe. Eventualne zalutale kapljice pokupite čistim prstima ili rukama i isperete u umivaoniku ili kadi. Ako vam se gadi i pomisao ili cijeli proces ili vam je fizički zlo od krvi, žao mi je, onda čašice nisu za vas, pošto ćete s njima vidjeti mnogo više (nekoagulirane) krvi nego što ste do sad navikle sa tamponima i ulošcima. Meni moja mjesečnica ne smeta niti malo, makar mi slučajno pri vađenju završi po prstima jer je a) isperiva i b) potpuno prirodan i nužan proces tijela i mladosti koji mi ukazuje da tijelo ispravno radi (posebice hormoni i cijeli reporoduktivni sustav). Do sad mi se nije desilo da mi je slučajno ispala, izlila se ili zamrljala odjeću, noge, pod ili okolne elemente. Ako imalo pazite, bit će sve OK.

Jel' čašica dovoljna za sakupljanje i obilnih mestruacija? Ovo ovisi koliko veliku čašicu kupite i koliko ju često ispraznite, ali uglavnom, odgovor je; da. Npr. Me Luna imaju u ponudi 4 razne veličine, a na njihovoj je stranici izrazito detaljno objašnjeno kako izabrati pravu za sebe, ovisno o faktorima kao što su tjelesna građa (sitna, srednja i jača) i visina, ali i prethodni porodi. Ja koristim veličinu S (ne ovu kraću Shorty, nego običnu S) koja ima kapacitet od 23 ml. Meni je ona dovoljna za čak 8 sati srednje jake mjesečnice tijekom drugog dana, kad je krvarenje najintezivnije. Najveća Me Luna (XL - 42 ml) kupi duplo više sluzi tako da bi vam jedan od modela sigurno odgovarao i za najobilnije mjesečnice.

Stavila sam čašicu unutra ali i dalje krvarim po donjem rublju, u čemu je problem? Problem je u neispravnom umetanju (promijenite način savijanja) ili u činjenici da se čašica nije otvorila unutra (savjet za to: savinite čašicu prema rupicama ispod ruba koje će omogućiti otvaranje u vakuumu tj. u vama. Otvorenost možete provjeriti prstom kojim opipate iznutra sve rubove čašice ukrug.). Ako se i čašica dalje ne otvara ispravno (trebali bi čuti tihi "pop" kad se otvori unutra) onda koristite preveliku čašicu i trebate manju ili pak odaberite čašicu sa rupicama koje su presudne za lakše korištenje.

Umetanje je bolno i nikako ne ide unutra, a ispravno sam savinula čašicu, što da radim? Probajte zauzeti drugu pozu (ako ju inače stavljate uspravno, probajte savinuti koljena, čučnuti se ili čak leći na leđa i sa podignutim nogama ju umetnuti) ili, kao što je prethodno napomenuto, kupite lubrikant na bazi vode i namažite kapljicu na rubove čašice što će itkako olakšati umetanje. Umetanje čašice pod tušem je također dobra ideja jer ćete ju lakše očistiti a topla voda će opustiti mišiće i olakšati umetanje.

Kako se čisti tijekom aktivnog korištenja i kako na kraju i pri početku svakog ciklusa krvarenja? Prije i poslije svake mjesečnice, svoju Me Luna čašicu steriliziram 70% alkoholom koji je jako jeftin i može se pronaći u svim ljekarnama, a tijekom aktivnog korištenja (same mjesečnice) ispirem ju vodom i za jača zapraljanja operem ju sa blagim sapunom i vodom. Sterilizaciju obavim pola dana do max. jedan dan prije mjesečnice kako bi bila sigurna da je sav alkohol ispario sa nje jer bi u suprotnom izazvao iritacije. Do sad nisam primjetila ikakve promjene na čašici od alkohola. Neki predlažu sterilizaciju iskuhavanjem (što osobno ne bih preporučila zbog mogućnosti oštečenja čašice i promjene boje) ili kombinacijom octa i kipuće vode (također, još jedna po meni riskatna potecijalno nagrizajuća radnja). Također. ne preporučuje se čišćenje antibakterijskim gelom, uljima, izbjeljivačem i antibakterijskim sapunom.

Neka druga pitanja koja nisu postavljena ali su vrijedna odgovora:

Mogu li koristiti (Me Luna) čašicu ako sam djevica? Da, ali morate imati na umu da bi korištenje čašice moglo uzrokovati kidanje himena kao rezultat penetracije.

OK, mogu spavati s njom, no mogu li se baviti tjelovježbom, ekstremnijim sportom ili pak plivanjem? Da. Ja sam ju koristila tijekom vježbanja i trčanja i nisam ju nikako osjetila (čak kad sam osluškivala tijelo u namjeri da ju osjetim). Me Luna je napravljena od jako mekanog materijala i nemoguće ju je osjetiti. Čak na trenutke zaboravim da imam mjesečnicu jer ne osjećam čašicu a ponekad ju ispraznim nakon punih 8 sati što čini život PUNO lakšim tijekom mjesečnice.

Što ako sam na treningu i radim stoj na rukama, hoće li se krv izliziti van? Ako ste ju dobro stavili i ona se otvorila ravnomjerno unutra, onda ne, mišići ju čvrsto drže na mjestu (iako potonje ovisi o vašoj strukturi mišića i kondiciji). Zamislite da imate uložak a taman krene krvariti. ;D

Guram li čašicu skroz do kraja ili ju ostavim da "sjedi"na početku ulaza? Koji je točno njezin položaj? I što ako imam spušten cerviks? Položaj čašice je prikazan na shematskom prikazu na ovoj slici (skinuto sa Me Luna US stranice):


Položaj ovisi o vašem osjećaju ugode - neke žene ju ostave pri ulazu (ako ju tamo smjestite, morate paziti da vam vršak u obliku prstena ili kuglice ne dira klitoris ili se ne trlja o mokraćni otvor) dok ju neke smjeste dublje u tijelo, blizu cerviksa. Preduboko umetanje, odmah uz cerviks ili preplitko umetanje (sa vrhom van tijela) može uzrokovati neugodan osjećaj prilikom sjedenja. A ako imate spušten cerviks, izaberite čašicu sa kratkim tijelom - Me Luna Shorty npr. I obrnuto - ako imate visoko pozicioniram cerviks, birajte čašice sa dužim tijelom, dok će prosječno pozicioniranim cerviksima (kao što je moj) pasati većina čašica. 

Koliko je prirodno da sva ta krv stoji unutar tijela i zar ona ne bi trebala izlaziti iz njega slobodno? Da se razumijemo, krv (točnije mensturalna sluz) NE KOAGULIRA unutar čašice kao što radi u tamponu i ne mijenja miris niti boju, pa iz tijela izlazi jednako kao što bi prirodnom načinom izlazila. Vi ju sa čašicom samo sakupljate, u neizmjenjenoj formi, unutar vakuuma i uklanjate po želji kad vam odgovara. To ujedno olakšava čiščenje jer bi u suprotnom morali ribati istu i sterilizirati ju prije svakog umetanja tih 4-5 dana. U nedostatku zraka, krv ne koagulira i ne mogu se množiti bakterije. Sukladno tome, ne mogu se stvoriti infekcije a materijal od kojeg je napravljena čašica je potpuno neplodno tlo za razvoj ičega. Naravno, neću tvrditi da je ovaj proces 100% bezopasan i siguran, te ne predstavlja bilo kakve rizike, ali je itekako ugodan, koristi sigurniji materijal od tampona, stvara manje neugodnih mirisa od uložaka te ste izloženi manje potencijalno štetnim kemikalijama nego kod tampona i uložaka. Bilo bi idealno kad bi krv iz tijela magično nestajala bez ikakve gnjavaže ili rizika. ali još nismo izmislili takvu tehnologiju. 

Može li se čašica napuniti vodom tijekom plivanja ili kupanja u kadi? Ne. Otvor čašice, dakle otvor u šupljinu gdje jedino može ući ikakava tekućina je okrenuta prema unutra. Pošto je unutra vakuum, ništa ne može ući niti ispuniti čašicu na bilo koji način. A rupice ispod otvora su premale za ulazak vode i mogu propustiti vodu jedino pod jačim pritiskom.

Stavljaš li ju prije nešto što kreneš krvariti, na početku mjesečnice ili odmah nakon? Nakon, jer sluz olakašava umetanje i sprečava trenje, pobrišem se maramicom ako je malo ili nimalo mjesečnice već krenulo teći i ostalo na ulazu ili se otuširam ako je jači tok (što je jako rijetko kod mene), što usput opušta mišiće i čini umetanje lakšim. Također, volim ju čistiti pod tušem jer jako ubrzava vađenje, čišćenje i umetanje.

Mogu li izračunati učestalost pražnjenja čašice na temelju učestalosti mijenjanja tampona? Da i sve čašice bi trebale trajati duplo duže od tampona između pražnjenja. Znači ako tampone mjenjate svakih sat do dva sata, čašicu mijenjajte svaka 2 do 4 sata, ako tampone mijenjate svaka 3 sata do 6 sati, onda čašicu mijenjajte 6 do 8 sati i za svakih 5 do 6 sati između mijenjanja tampona, čašice mijenjajte svakih 10 do 12 sati, ne idući preko te brojke. (izvor)

Ček, kako možeš pustiti krv da samo iscuri iz čašice u umivaonik, pa to nije sterilno i ide dalje u prirodu i ono..fuj? (:D) Kao prvo, to je mjesečnica a ne bojni otrov. Priroda neće umrijeti ili se onečištiti od toga. Drugo, ne zaboravimo što još ide kroz cijevi iz prosječne kuće ili stana dnevno u kanalizaciju i dalje u prirodu. :) Odbojnost prema krvi nam je kulturološki usađena a mjesečnica se stoljećima stigmatizira na razne načine - ajmo ne biti nosioci istog mindseta u 21. stoljeću.

Koliko se zapravo isplati kupiti čašicu financijski? Koje su ostale prednosti koje bi me nagovorile na kupnju? Moje iskustvo; smatram da 100 do 200 kn koje ćete dati jednokratno za čašicu su ništa s obzirom na činjenicu da ćete ju koristit barem 5 godina, ako ne i više (hrpa žena na internetu je napisala da njihove traju već preko 8 ili 10 godina, pod uvjetom da se ispravno održavaju).  To je cca 150 kn za prosjek od 7 godina.

Danas 70% žena koristi tampone (izvor). Ako ste i vi jedna od onih, ova računica je za vas: tijekom krvarenja mijenjate ih od 4 do 8 sati, prosječno je dakle svakih 6 sati. Ako se 1 tampon se mijenja svakih 6 sati, to je 4 tampona dnevno. Mjesečnica traje u prosjeku 5 dana. To je 20 tampona u ciklusu. Tijekom života prosječno ćete imati 450 mjesečnica. To je čak 9000 tampona tijekom cijelog života (i poprilično veliko brdašće na smetlištu). Oni stanu u 450 kutija (ukoliko ih je 20 unutra) koje koštaju u prosjeku 20 kn. To je ukupno 9000 kn koje ćete tijekom života potrošiti na tampone. Prosjek trajanja menstruacije je 30 godina (od 15. do 45. godine). U tom periodu ćete kupiti nekoliko čašica, a ako izračunamo maksimum od 5 tijekom života to je 5 x 150 kn = 750 kn. Dakle, isplati se itekako.

Ostale prednosti su: 
- veći kapaciteti punjenja od tampona i uložaka, 
- manje neugodnih mirisa (ja sa se sa ovim preporodila jer su mi ulošci stvarali neugodne mirise zbog kojih sam MRZILA mjesečnicu a tampone ne mogu koristiti zbog infekcije sa E. coli u mokraćovodu prije koju godinu), 
- bez lutajućih konopčića kao kod tampona koji mogu zapeti za odjeću, 
- čašice su diskretnije od uložaka i čuvaju su se u poliesterskoj vrećici (ja svoju nosim u putnom neseseru sa ostalom kozmetikom gdje god idem i ponekad zaboravim da je unutra jer je malena i savitljiva, pa ne zauzima puno prostora), 
- sigurnije su i zdravije za vaše tijelo jer ne sadrže: klor, BPA, umjetne mirise, toksična otapala, bojila ili tvari koje se mogu isčupati ili odlomiti kao kod tampona (pamučne niti npr), ostati u vama i izrokovati infekcije i iritacije, 
- rizik od sindroma toskičnog šoka je nepostojeći i nisu zabilježeni nikakvi slučajevi u povijesti koji povezuju sindrom i čašice, 
- hipoalergenske su (nećete imati alergije ili iritacije posebice alergije na lateks), 
- nećete biti isušeni dolje kao što je to slučaj sa tamponima (i ovo me preporodilo jer su me tamponi jako isušivali što je posebno grozno ako imate seksualne odnose) već će prirodna vlažnosti stijenke biti održana i još ćete manje biti izloženi iritacijama i upalama, 
- čuvate okoliš jer stvarate MNOGO manje otpada. 

Ja npr nisam iskusila manje grčeva, ali mi zato mjesečnica traje uredna 4 dana otkad ju koristim, dok peti dan još može doći do jaaako slabog izbacivanja zaostale, nešto tamnije sluzi. 

P.S. Iskreno ne znam koliko čašice mogu realno umanjiti grčeve pošto su oni prirodan "odjek" mišića i njihove kontrakcije kojom izbacuju mjesečnu sluz iz tijela, a jačina varira od osobe do osobe. Čašica može psihički olaškati cjelokupan proces, čineći vas manje napetima, pa je osjećaj blažih grčeva prisutan iz tog razloga. PMS ne umanjuju, bit će te čagrizavi, plačni ili neraspoloženi kao i inače ili manje nestabilni, ovisno o vlastitom tijelu.

P.P.S. Svoju čašicu možete mijenjati koliko god želite tijekom života, čak kupovati svaku godinu novu. Ja iskreno ne znam kad ću kupiti novu pošto ju koristim tek 3 mjeseca, no ako dođe do mehaničkog oštečenja, promjene boje, oblika ili mirisa, kupujem novu iste sekunde. 

Za sva ostala pitanja ili savjete na koje nisam dala odgovor, zadnji put ću prosljediti vam link YT kanala Precious Star Pads koji vodi presimpatična curka koja sve objašnjava u najmanje detalje bez tabua ili glumatanja i meni je jako pomogla na početku. Ukoliko vas zanimaju i platneni ulošci ili višekratni umetci za gačice, na njenom kanalu imate hrpu videa posvećenih tome jer ih jednako koristi kao i čašice. 

Moje konačno iskustvo i dojmovi: otkad koristim čašicu, mjesečnice su mi postale zabavne, u nedostatku bolje riječi. Prije prvog korištenja, bila sam uzbuđena i jedva sam ju čekala dobiti, a oduševljenje nije splasnulo nakon prvog ciklusa. Druga mjesečnica je i dalje na početku bila malo problematična jer još nisam naučila koji tip presavijanja je nekad najbolji za mene, a onda sam shvatila da mi nekad paše "C-fold", nekad "punch-down fold" pa ih jednako koristim. Nema više neugodnih mirisa i prirodna vlažnost je očuvana. Umetanje i čišćenje zahtjevaju malo prakse, ali kad to svladate, bit će lako i uhodano. Mjesečnica mi nije postala najbolja frendica ili jašem na jednorozima u bijelim uskim hlačama na povjetarcu kao u reklamama, ali čitav mi je proces manje naporan, jeftiniji i ugodniji. Zbog toga više nikad neću koristiti tampone i uloške. Moj san o stvaranju manje otpada i ekološkijem načinu života je sa ovom čašicom realniji.

Znam da će mnogima od vas ovo biti grozno, neugodno, gadljivo ili nesmislivo za koristiti. Nismo svi jednko ugodni sa svojim tijelom ili pak intimnim dijelovima pa ako vam je pomisao na korištenje čašice strašan, vaš izbor je da ju ne koristite kao što je moj izbor da ju koristim. Ovu recenziju sam napisala za sve koje zanimaju činjenice i metode iako ju možda ne bi osobno koristili ili ju baš žele kupiti i koristiti. Ne mogu vas sprečiti da pišete svoja iskrena mišljenja, no zamolila bih vas da poštujete moj izbor kao što ja poštujem vaš, bio on isti, sličan ili potpuno različit. I da, ne znam kako da vam odgovorim na komentare tipa: ajme fuj, gadljivo, kako možeš, svaka čast i sl. jer... ok, primljeno na znanje?

Me Luna čašice nisu dostupne kod nas u HR, već ih možete pronaći u njemačkim dm drogerijama ili naručiti preko njihove stranice (poštarina je oko 45 kn). Redovna cijena joj je 15.9 eura odnosno 120 kn. 

Slični postovi

9 komentara:

 1. Odličan post! Koristim mooncup već 3 godine i oduševljena sam :)
  potpisujem sve iz članka, jedina razlika - ja svoju ne steriliziram alkoholom već iskuhavanjem prije i poslije mjesečnice..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala Karmen :)
   A ta sterilitzacija tj. metoda je osobni izbor, ja radije koristim ovo jer je brže i vjerujem jednako efektno, nisam isprobala iskuhavanje ali poznavajući sebe ostavila bih to unutra da kipi pa bih ga istopila hah :D

   Delete
  2. Ispravak: pa bih JU istopila :D

   Delete
 2. Bravo! Odlična recenzija, toliko dobra da si me uvjerila u kupnju i isprobavanje :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti :) Javi dojmove kad uzmeš i ako imaš kakvo pitanje na koje nisam tu odgovorila ili koje nije odgovoreno na netu :)

   Delete
  2. kak te mogu naći na fejsu?

   Delete
  3. Na vrhu bloga ispod logoa piše "Facebook" pa će te odvesti na moju stranicu ;)

   Delete
 3. Ovim si me postom nagovorila na kupnju o kojoj već nekoliko godina promišljam. Kupila sam Lily cup u dm-u i jedva čekala mengu da stigne, prvi put u životu. :D Danas mi je treći dan i oduševljena sam! Bila sam spremna na svakakve nezgode, no odlično sam se snašla s njom i sve funkcionira kao po špagi. Moram se još malo ušemit sa stavljanjem (nekad se neće iz prve otvorit), no sve sam brža u cijelom procesu. Najviše me veseli to što imam osjećaj da sam napravila nešto zdravije za svoje tijelo, a i za okoliš!

  ReplyDelete
 4. Me Luna se već može kupiti u Hrvatskoj https://www.menca.eu/menstrualne-casice/

  ReplyDelete

Translate