Himalajska sol za njegu vlasišta


Problematično vlastište je jedna od mojih rijetkih boljki te me već treću godinu za redom muči seboreični dermatitis. Razlog istom nije nikako prehrana (dokazano metodom eliminacije) već očito genetika i vanjski čimbenici poput hladnog i suhog zraka te manjka kisika (nošenja kapa). Ako imate slične probleme, dijelim vašu patnju. Iako se ovo dešava redovito u dva navrata godišnje - zimi i ljeti, u periodima između trudim se držati vlasište oslobođenim viška proizvoda i bez pokrivala. Jedna od metoda čišćenja vlasišta kojom sam vjerna duže vrijeme je peeling solju, točnije - himalajskom solju.

Sigurno ste već negdje čitali o prednostima himalajske soli naspram rafinirane soli. Iako je skuplja i na prvi pogled djeluje sumnjivo zbog ružičaste boje, riječ je o sasvim sigurnom proizvodu. Tvrdnje o njezinoj ljekovitosti vam neću tipkati jer ih imate na mali milijun portala i blogova, već ću vam pisati za što ju osobno koristim (osim u kulinarstvu, gdje ju koristim štedljivo i samo kad moram).

Za veći volumen, sjaj, podatnost kose i glatkoću vlasišta namočim kosu (prije pranja, jer se daljnim šamponiranjem ispiru sve preostale nečistoće i naslage), uzmem nekoliko šaka ove soli i blago ju utrljavam u vlasište dok ne osjetim škripavi čisti osjećaj. Ovu metodu koristim nekoliko puta godišnje i svaki put me iznenadi kako odlično funkcionira, unatoč tome što je riječ o jednostavnom receptu i primjenu. Naravno, možete kombinirati sol sa uljima i glicerinom (o tome sam već prije pisala na blogu) ali ova "sirova" metoda utrljavanja mi je najdraža i najjednostavnija.

Zašto baš himalajska sol? Pa osim što je mnogo blaža od "obične" krupne morske soli (vjerojatno zbog svoje pravilne kristalne strukture) i što ju ionako koristim u prehrani, ova sol je i ekološka jer je ručno vađena i probrana iz nezagađene prirode u rudnicima Himalaje, te ne sadrži dodatna bojila ili štetne tvari poput aluminija koji se mogu nataložiti u organizmu i izazvati probleme sa zdravljem. U kozmetici se također koristi za pripremu kupki, peelinga tijela, obloga, za ispiranje rana, u zubnim pastama, dezićima, itd. Uostalom, sol je topljiva u vodi pa se ne moram brinuti o zaostalim česticama u kosi što bi bio slučaj da koristim kukuruznu krupicu ili kavu. (I ne, ne koristim šećer tj. bijeli rafinirani šećer već nerafinirani od šećerne trske (skup sport ako se kupuje redovito) kojeg koristim samo kad gosti dođu na kavu.)

Ukoliko vam se kosa često masti, nema volumena ili sjaja i imate osjećaj "zatrpanosti" vlasišta, preporučujem vam da isprobate ovu metodu. Nisam protiv korištenja obične soli, ali smatram da himalajska sol svakako ima svoje prednosti i zato ću ju nastaviti koristiti dokle god ju budem mogla pronaći u slobodnoj prodaji (cijena joj se kreće cca 15 kn za 0,5 kg u svim bolje opremeljenim dućanima i drogerijama). Javite svoje dojmove. ;)

P.S. Slijedi post o favoritima za 2015. godinu! ;)

10 komentara:

  1. Kod tebe uvijek pronadjem nesto novo i zanimljivo :)
    Bas cu probati, kosa mi je masna, a u posljednje vrijeme zamjecujem neki lagani svrbez.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pripazi samo da uzrok svrbeža nije dermatitis ili ranice nastale mehanićkih oštečenjem (npr. pregrube četke za kosu, udarci i sl.) jer bi onda sol dodatno iziritirala. Opreza nikad dosta. Sretno, javi dojmove. :)

      Delete
  2. Ovo moram probat, uopće se ne bih sama sjetila! Vlasište me stalno svrbi i poludit ću više. Obavezno probam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kao što napisah Marini u komentaru iznad, budi samo oprezna oko uzroka svrbeža jer ako je nastao zbog zaguđenosti vlasišta viškom proizvoda ili sebumom onda je sol sigurna. Po pitanju dermatitisa i sl. problema sol bi mogla dodatno iziritirati. Ne želim glumiti doktora tj. dermatologa jer to nisam, samo upućujem na oprez da me kasnije ne gonite vilama i bakljama. :D Sretno i nadam se da će ti pasati kao i meni.

      Delete
  3. Nakon pročitanih nekoliko stranica na topicu o himalajskoj soli na forumu gdje si mod, sol kao sol, ima mikroelemente u tragovima, dolazi iz gorja u Pakistanu, i nema apsolutno nikakva čudotvorna svojsta naspram čiste morske soli. Također, nerafinirana, ručno brana morska sol se pokazala bar meni kao puno bolja okusom.

    Obožavam i stvari sa alternative, ali također i kritički pristup svemu novome, pa tako i svim tim super duper instant skupim dodatcima hrani. :)

    Da samo kažem, ne govorim da je himalajska loša, nego jednostavno nema opravdanja za cijenu koju drži, niti ima sva svojsta koja joj se pripisuju. :)

    ReplyDelete
  4. Nakon pročitanih nekoliko stranica na topicu o himalajskoj soli na forumu gdje si mod, sol kao sol, ima mikroelemente u tragovima, dolazi iz gorja u Pakistanu, i nema apsolutno nikakva čudotvorna svojsta naspram čiste morske soli. Također, nerafinirana, ručno brana morska sol se pokazala bar meni kao puno bolja okusom.

    Obožavam i stvari sa alternative, ali također i kritički pristup svemu novome, pa tako i svim tim super duper instant skupim dodatcima hrani. :)

    Da samo kažem, ne govorim da je himalajska loša, nego jednostavno nema opravdanja za cijenu koju drži, niti ima sva svojsta koja joj se pripisuju. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čitala sam nedavno par kritičkih članaka vezanih za himalajsku sol gdje autor navodi kako nije našao čiste znanstvene dokaze o ljekovitosti himalajske soli, već samo par napomena kako postoji vjerojatnost o većem broju korisnih elemenata koje recimo obična rafinirana sol nema. Naravno, u članku sam napisala da ništa ne fali običnoj soli ali smatram da je himalajska svakako bolja od recimo rafinirane koju možemo naći u supermarketima. Za nju zbilja postoje studije u vezi tragova štetnih metala poput aluminija koji se može taložiti u organizmu, što me ježi. Ista stvar je npr. i sa sodom bikarbonom - za kozmetiku uvijek koristim s.b. bez aluminija, posebice za izradu pasti za zube ili dezića. Pošto je himalajska finije mljevena od krupne morske (barem ova koju ja koristim) ujedno mi je i nježnija za vlasište, što je uvijek dobrodošlo. Ja sam u hrani primjetila razliku također, ali mi je himalajka bolje jer nije toliko intezivno slana a ja ne volim preslanu hranu. Ovu ionako koristim štedljivo i samo kad moram. Ne želim biti jedna od onih koji hajpaju alternativno i egzotično kao ujedno i jedino dobro ili "must have". Istina je da skupe stvari nisu ujedno bolje, što sam se uvjerila kupujući godinama u dučanima poput Bio&Bio i isprobavajući hrpetinu stvari. A nutrijente uvijek možemo naći iz povoljnih i "običnijih" izvora. Isprike ako sam ispala nerazumna po ovom pitanju, htjela sam samo objasniti da meni himalajska odgovara u kulinarstvu svakako, pa ju ujedno usput koristim i za peeling. Tekstura joj je finija i ugodnija, a kvragu i ta boja mi je preslatka pa sam sklepala dvije namjene u jednoj. :)

      Delete
    2. Ma razumijemo se mi :) Slažem se sa svime napisanim, mene isto zanima sve živo, pa istražujem na sve strane, koliko je naporno, toliko ja to volim pa nije tlaka :)

      Tako je bilo i sa kokosom, pa je na kraju ispalo da nije baš sve divno i krasno. Zapravo je najveći problem što forsiraju populistički sve živo i neživo. A sa svakom namirnicom se mora biti oprezan, što ti uvijek lijepo naglasiš.

      Znaš da sam godinama vjerni čitatelj, ne bi bila da imam imalo loše mišljenje o tvojim člancima :) tako da jedva čekam svaki novi post, uvijek nešto zanimljivo :) Veliki pozdrav od mene!

      Delete
    3. Ma razumijemo se mi :) Slažem se sa svime napisanim, mene isto zanima sve živo, pa istražujem na sve strane, koliko je naporno, toliko ja to volim pa nije tlaka :)

      Tako je bilo i sa kokosom, pa je na kraju ispalo da nije baš sve divno i krasno. Zapravo je najveći problem što forsiraju populistički sve živo i neživo. A sa svakom namirnicom se mora biti oprezan, što ti uvijek lijepo naglasiš.

      Znaš da sam godinama vjerni čitatelj, ne bi bila da imam imalo loše mišljenje o tvojim člancima :) tako da jedva čekam svaki novi post, uvijek nešto zanimljivo :) Veliki pozdrav od mene!

      Delete
  5. Morska sol, za razliku od himalajske, sadrzi i morske organizme, utoliko je po meni "zesca" a himalajska prihvatljivija, posebno za prehranu. Mozda nije znanstveno vec samo moj dozivljaj.
    Hvala Mara na korisnim savjetima.

    ReplyDelete

 

Newsletter pretplata