Vege talk vol. 3


Neki od vas su me stvarno iznenadili sa količinom upita "Kad će sljedeći Vege talk post?" pa sam morala gurnuti puste recenzije sa strane i sabrati svu pofotkanu klopu na jedno mjesto. Današnje izdanje rubrike Vege talk-a se bavi sa par brzih recepata koje dobro dođu kad vam se nikako ne da stajati u kuhinji 3 sata samo da bi napravili npr. desert, te update-om klope koju rado jedem u posljednje vrijeme.


Moje novo najdraže fast food jelo: polpete od tikvica. Recept je jako jednostavan: naribajte tikvice (pola jedne veće tikvice je dovoljno za 5-6 polpeta, dakle 2 osobe), te posolite. Ostavite neko kratko vrijeme (maksimalno pola sata) posoljene, zatim ocijedite ih (ja to radim zdravo seljački rukama iako će dame posegnuti za cjedilom) i pomiješajte sa jednim jajetom, usitnjenim lukom i krušnim mrvicama. Na netu sam naletila na recepte sa brašnom umjesto mrvicama, no probala sam i brašno mi nikako nije dobro kao mrvice jer smjesa bude preljepljiva. Dobro izmešajte sve sastojke (ne zaboravite začiniti po želji!), oblikujte u željeni oblik i frigajte ih na ulju po 10ak minuta. Ljepota ovog jela je što ne mora biti dubinski ispržena sa svim strana pošto nije meso da mora biti 100% termički obrađeno i probavljeno, a i brže se peče od istog.

Zadnjih par mjeseci sve živo pržim na kokosovom ulju jer je jedino ulje koje na jako visokim temperaturama  ne ispušta trans-zasićene masti, pa mogu biti koliko-toliko sigurna da me moje frigane stvari koje tako volim neće stajati glave jednog dana. Kupujem ga u Kemigu za 40ak kuna za 100 grama ulja (hladno tješteno, organski uzgoj).

Polpete u prethodnom receptu jedem sa krumpirom (pire ili pomfrit) ili na kruhu sa sirnim namazom ili veganezom.


Nedavno sam se bacila u projekt "Ajmo se natjerati trčati.. barem 2 puta ove godine" pa sam pošteno pukla po ugljikohidratima i škrobu - integralna tjestenina i kruh (nedavno sam naletila na divan kruh od pira, no preskup je za količinu, oko pola dužine nadlaktice 9 kn, sad jedem ugl suncokretov sa sjemenkama), mahunarke (grah najviše), hrpa banana, malo gljiva, riža i Vindijin GI Control izotončni napitak od crnog ribiza i jabuke koji obožavam jer ima odličan okus, nije presladak (fruktoza) i super utaži žeđ. Na kraju dana, jednom tjedno si priuštim i malo umjetnog šećera u vidu Čokse s mliječnim ili pucketavim punjenjem.


Inače, rijetko jedem slastice (kolače, čokolade, slatke pite..) i naprosto ne podnosim mliječno bazne sladolede. Ježim se kremastih kolača. Kontiki je moja droga. A voća jedem jako puno na dnevnoj bazi, iako mislim da su mi jagode počele jako smetati jer me želudac luđački boli nakon šake jagoda. Zna li itko koja je fora, da nisam možda alergična, koji su simptomi? Voće jedem sirovo, a ponekad narežem jabuke, ananas, kruške i naranče na komadiće, pomiješam sve zajedno te sve prelijem agavinim sokom i posipam mljevenim orasima. Kvaka u voćnim salatama je što morate znati kombinirati jer će u suprotnom biti prekisela, pa balansirajte između agruma i ostalog voća jer je prvo u pravilu kiselije od npr. jabuka ili trešanja.


Inače najdraži oblik deserta je ako u njemu obavezno ima voća. Prošlo proljeće i ljeto dragi i ja smo se davili u voću umočenom u otopljenu čokoladu za kuhanje (mislim da je ona Kanditova čak veganska, za koje zanima!), a nedavno sam radila najbolju stvar ikad: lizalice od čokobanane.


Ovo je brutalno jednostavno: narežite svježe banane (ja ne podnosim one zrelije, moraju biti malo tvrđe) i nataknite ih na štapiće (za roštilj) te prelijete natopljenom čokoladom. Čokoladu topite tamo da u jedno posudu ulijete vode, u to zatim stavite manju praznu posudu i u gornju stavite komadiće čokolade za kuhanje. U roku od 5-7 minuta toplina će (uz miješanje) potpuno otopiti čokoladu bez da zagori. Stavite čokoladom prelivene banane na foliju iznad tacne i ohladite u frižideru na barem pola sata. Uživajte u slasnom desertu iza. :) Nije testirano na mačkama, samo na ljudima. :)

Od food blogova nisam otkrila ništa novo, a često odlutam na blogove domaće Le Cheflje ili strane Bakerelle - prvu zbog odličnih recepata i jako lijepih fotki, a zadnju najviše zbog vizualnog užitka. Čitamo se sljedeći put, pusa!

21 komentara:

  1. JOj tikvice u svim mogucim kombinacijama :D ja ih naribam, pomiješam sa posnim sirom i nešto manje brašna pa ispadnu prefini uštipci :D
    Gljive isto <3 u svim mogućim kombinacijama. Najviše ih volim samo obradit na pari i začinit s malo soli i muškatnim oraščićem, komad kruha i meni dosta! :D

    Morat ću probat to s bananama :D

    Volim ja kozmetiku i recenzije i sve, ali vege talk mi je najdraži dio bloga! Jer često nemam ideje što bi jela i kuhala, pa mi ovakvi postovi dobro dođu. A sve tvoje vege talk postove imam bukmarkane ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, mislila sam na tebe dok sam pisala prvu rečenicu haha xD :* I ja obožavam tikvice, čujem od dosta ljudi da ih ne podnose, ja ih nisam puno jela do sad, valjda je u tome kvaka, koliko te starci tjeraju da ih jedeš dok si klinac. :D

      Delete
  2. evo me već....kao da si mi čitala misli jer sam ti danas na Vege 2 ostavila komentar. Što se tiče jagoda, simptomi alergije su ti slijedeći: obično u vidu kožnih reakcija (urtikarija, atopijski dermatitis). Često se javlja samo oralni alergijski sindrom: osjećaj pečenja ili svraba na jeziku, otok jezika, usana, nepca ili ždrijela. Što se tiče digestivnog trakta, javljaju se grčevi, mučnina, povraćanje i proljev. Imam alergičara na jagode u obitelji. Tako da postoji mogućnost da si alergična na jagode, no ipak bi testiranje na nutritivne alergene trebalo to objasniti tj.dokazati. Banane s čokoladom nikako da isprobam, također volim, tvrđe, zelenije. Volim i jedem dosta voća. Sve ovo od gore navedene klope mi odgovara, i kažem mljac, OSIM što sam u uvjernju da Vindijin GI Control izotončni napitak od crnog ribiza i jabuke kao niti bilo koji drugi GI control izotonični napitak nije zdrav, i da je fake reklama. Nikada ga nisam kupila, jer sam iz relativno pouzdanih izvora (ne bih htjela da me sada netko iz Vindije ganja :))saznala da ga prave od nekakvih plastičnih "ploča" koji su uvezeni od tko zna kud, i onda to rastapaju sa vodom. Bez šećera i ostalo, zdravo kao-sve otpada. Iskreno, lijepi pozdrav, do novog Vege bloga....;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na infosima za alergiju! Nisam 100% sigurna da sam alergična, no mislim da ću otići na testiranje. A za Vindiju nisam ni tvrdila da je zdrav, samo da nije sladak, dobro utaži žeđ i ima odličan okus. Eh, kad bi sve oko mene bilo zdravo, to je super, no od svih dostupnih sokova u dućkasu, ovaj mi je najdraži pa sam ga uvrstila u post jer ga dosta pijem.
      Nedavno sam saznala da vina čak nisu veganska više jer ih miješaju sa krvlju životinja i raznim sekretima nastalim pri klanju, ma koma, više nemoš ni u alkoholu uživati bez gađenja :(

      Delete
    2. Molim??? Vina???? my favorite....

      Delete
    3. "Traditionally the most commonly used fining agents were casein (a milk protein), albumin (egg whites), gelatin (animal protein) and isinglass (fish bladder protein)." http://www.thekitchn.com/as-it-is-vegan-week-136676 A ovo za krv sam čitala u nekom drugom linku kojeg ne mogu pronaći, znam samo da je do u Europi koliko-toliko zabranjeno, da su koristili uglavnom bikovu krv, no ne znam što je sa vinima uvezenim iz Amerike, kod njih je valjda to još uvijek praksa.. Pitaj vraga s čim domaći vinari miješaju vina, nisam to istražila..

      Delete
    4. zgrožena sam....nikada čula za to....fuj....

      Delete
    5. iskreno se nadam da naši ne rade to, barem ne ovi sitniji, domaći....od sada Shiraz Australski ide van, a u stalnoj postavi ostaje Pelješac, fini Crni pinot iz okolne manje vinarije i naša kvalitetna druga vina...Ne vjerujem baš da u Žlahtinu to bacaju ili u Babića....hope so....

      Delete
  3. BTW, i ja obožavam tikvice, u svim varijacijama, no najdraže su mi u lazanjama i vjerovala ili ne, na roštilju, točnije tikvice s roštilja+ maslinovo ulje, sol i češnjak. Divno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moram ih isprobati u salatama jer sam ih dosad jela samo pomiješane u ovakvim kombinacijama. Ja volim jako roštiljano povrće, paprike su mi favorit. :)

      Delete
    2. još sam pod dojmom vina, no preći ću na tikvice...obožavam roštiljano povrće također, no meni bi bile tikvice favorit u gore navedenoj kombinaciji, mada, zapravo, najbolja je u biti kombinacija povrća, ne? tikvice, luk, paprika, rajčica, patliđan...just fine :)

      Delete
  4. Jako mi se sviđaju ovi vege postovi! Mislim da ću probati polpete s tikvicama :)

    ReplyDelete
  5. na ovu drugu sliku mi je želudac opalio trisku i reko "napravi mi ovo glupačo!" :D
    Sad znam što ću za ručak :)

    ReplyDelete
  6. Nom, nom, nom..Idem nešto pojest sad :D
    Otprilike koliko dugo ti traje kokosovo ulje? Drži barem 3 tjedna-uz povremeno korištenje?
    Tikvicama ni mene nisu hranili kad sam bila mala-pa ih vjerovatno zato i ne volim, gljive isto...Moram probat pripremat to-možda mi se svidi.
    Jooj ove banane smo si slagali ko klinci..Još smo mi dodali orahe gore na čokoladu pa onda u hladnjak..Njama :D

    ReplyDelete
  7. Ove polpete moram napraviti uskoro! Inače se davim u polpetama od brokule, karfiola i kelja ali i tikvice jako volim, ma volim svo povrće tako da su mi ovi vege postovi super!

    ReplyDelete
  8. Tikvice i banana&čokolada vladaju! A sad da ti samo nešto spomenem, vezano za "alergiju"... Nisi alergična, ne tresi se, samo si jela poprilično prskane jagode. :/ Pazi di ih kupuješ, pokušaj zaobić šoping centre i ostale dućane, čak ti ni obične kvartovske voćarne ne savjetujem, nego ajde na pazar i dobro otvori oči - ne uzimaj velike i lipe jagode, nego one male koje su nesavršene. Većina ljudi misli da imaju alergiju na jagode, al to je zabluda, "alergija" ti je od otrova kojim ih prskaju. I gledaj da budu Vrgoračke ili iz Srinjina! :D

    ReplyDelete
  9. tikvice obožavam :D
    odnedavno i sama uživam u kokosovom ulju, ali se još nisam usudila ništa frigat' u njemu jer me strah mirisa pa me zanima kako ti to rješavaš ;)
    samo nemoj reći da kupiš ono bez mirisa jer je to rafinirano :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, jok, kupujem Kemigovo nerafinirano ulje koje ima blagi blagi okus koji se osjeti jedino ako se termički ne obradi, tj. ako se ne friga u njemu. Dakle, ne osjeti se u tikvicama ako ih pržim na njemu no osjeti se u pire krumpiru u koje dolijem ulja da ga malo omekša i učini kremastim + sojino mlijeko.

      Delete
  10. neki dan sam uzela kontiki jer mi ti liječni slajići znaju teško pasti, a i inače ne konzumiram mlijeko pa sam ga i tu htjela izbjeći, i na moje veliko razočarenje, ovaj posljenji tračak sladoledne nade sadrži - drum rolls - ŽELATINU. :((( a onaj najobičniji ledeni štapić sadrži sirutku.
    dakle, ledo nema ni jedan slajić bez životinjskih proizvoda, koliko je meni poznato. :/ glupost.

    inače, meni krasan veganski blog je ohsheglows, samo često koristi meni neke nedostupne sastojke i gadgete :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, to sam i ja skužila kad sam sa frendicom jela Kontiki zadnji put, mislim da ima još jedan sastojak koji je upitnog podrijetla, no ne sjećam se. Meni je bilo bitno da nije mliječno bazni, oni mi se još više gade a i loše mi je od njih.. :/ Hvala na preporuci bloga :D

      Delete
  11. "oko pola dužine nadlaktice 9 kn"

    Ovo je najbolja mjera za količinu neke namirnice koju sam ikad vidjela! :s

    ReplyDelete

 

Newsletter pretplata