Om-nom of The Day: Orijentalno-pikantni Grahonja

Prošla su skoro dva tjedna otkad sam osmislila ovo jelo i skoro ga usavršila do kraja, te mirne duše prozvala svojim specijalitetom. Orijentalno-pikantni Grahonja je skromno, no tako ukusno jelo za koje vam ne treba duže od 20 min (ako imate blender i ne trebate sjeckati sve namirnice posebno) a s ovim receptom možete nahraniti dvije do tri osobe. Jelo je vegansko i mogu ga jesti i veliki, mali, stari, mladi i svi između.




Recept:

- 1 crveni luk (može i bijeli, no crveni je ukusniji. Također zvan "kapula" na jugu.)
- pola češnjaka
- 1 crvena paprika (može i žuta no crvene su ukusnije)
- 250 g pasirane rajčice ili dvije jako sitno nasjeckane rajčice
- 2 mrkve, srednje veličine
- 1 manja konzerva graha, smeđeg (400 g)
- HRPA začina, po želji. Ja stavljam: curry u prahu (obavezno), kurkumu, krupnu sol s začinskim biljem, ružmarin, bosiljak, papar, majčinu dušicu, peršin i asia curry prah. Za maksimalnu pikantnost chilli papričice.

Priprema: 

Nasjeckajte papriku, luk, češnjak, mrkvu i rajčicu, ako ne koristite pasiranu iz tetrapaka. Na velikoj dubokoj tavi (najbolje na woku) dinstajte pola crvenog luka i češnjak, a prethodno upotrijebite ulje (suncokretovo, nipošto maslinovo!). Nakon cca 5 minuta kad puste sok, dodati sitno nasjeckanu papriku, rajčicu i mrkve, te dobro promiješajte. Dodate grah (prethodno ocjeđen iz konzerve) i nakon par minuta mješanja začine. Dodavajte ih lagano, u razmacima i s kušanjem, da otkrijete pašu li vam ukusi ili ne. Jelo bi trebalo dobiti predivnu crvenkastu boju još u tavi. Hint: Ako se bojite da vam ovo ne bi bilo dovoljno zasitno, dodajte gljive u miks.


Poslužite na velikim plitkim tanjurima i dekorirajte po želji. Ja uvijek koristim peršin i chilli umak.

Jesti svježe, dok je vruće i s integralnim kruhom ako želite. Uz ovo jelo najbolje ide svijetlo pivo i ugodno društvo. Višak spremite u posudicu i podgrijte na kraju dana. Garantiram vam da će svi prisutni bili jako zadovoljni ovim jelom, a ja ću ga nastaviti spremati svakome htio to ili ne, kao brzo, ukusno i zasitno jelo.


Dobar tek i puno zdravlja!



7 komentara:

  1. uuuuuuu njama njama...obavezno cu probati sljedeci tjedan :D

    ReplyDelete
  2. obožavam ovo jest i spremat.. ali gljive nisam do sad uključila, to ću drugi put isprobat

    ReplyDelete
  3. om nom! iako ne preferiram vege kuhinju, ovo bi jela :) uz komadić mesa :D

    ReplyDelete
  4. mljaaaaac,baš ću probati napraviti :)

    ReplyDelete
  5. ovo je fino, radim i ja nesto slicno samo sa "pravim" grahom, ne volim bas konzerve :) i malo ga zapecem u pecnici

    ReplyDelete
  6. Odličan recept!Ja bi ubacila i feferonček (slatki ili ljuti, u zavisnosti od okusa)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mda, ili njega ili čili papričicu, znam da moji na jugu imaju svoju neku sortu pa ubacuju u brudete i ostala jela :)

      Delete

 

Newsletter pretplata