4. listopada - Svjetski dan zaštite životinja


Pozdrav životinjoljupci! Znate li da je danas Svjetski dan zaštite životinja? Prvi put se počeo obilježavati 1931. godine tijekom konvencije ekologa u Firenci na kojoj se raspravljalo o ugroženosti određenih životinjskih vrsta. Do danas se svake godine na isti dan obilježava Svjetski dan zaštite životinja kada se ljudi potiču na razmišljanju o životinjama, njihovim problemima te načina na koji se odnosimo svakodnevno prema njima.

U Hrvatskoj je zaštićeno preko 350 vrsta životinja kojima su smanjena staništa ili broj zbog samo jednog razloga - negativnog ljudskog djelovanja! Neke od manje spominjanih na takvim listama su: šumski mrav, veliki tetrijeb, divlja guska, vjeverica, siva gubavica, veliki zelembać, kobac ptičar, školjka plemenita periska, zatim preko 200 vrsta ptica, 6 vrsta leptira te 12 rijetkih vrsta divljih pataka, guski i utvi koje se ne gnijezde u naših krajevima.


Prvi red: šumski mrav, veliki tetrijeb, veliki zelembać i školjka plemenita periska. Drugi red: divlja guska, siva gubavica, vjeverica i kobac ptičar.

Prijatelji životinja navode da je datum 4. listopada ujedno i dan svetog Franje Asiškog, koji se smatra zaštitnikom okoliša i životinja, te je bio poznat po privrženosti svim živim bićima i odnosio se prema svima jednako (kako bi i bilo u idealnom svijetu). Također je bio i vegetarijanac :)

U svijetu (točnije, preko 70 država u svijetu) se održavaju brojne manifestacije, a srećom i Hrvatska se pridružuje ovom divnom danu! Kako to inače biva ovih dana, na Trgu će udruge iz cijele zemlje predstaviti svoje štandove, crne i bijele liste proizvoda, razne peticije koje građani mogu potpisati, te će se u 12 h održati perfomans od strane Prijatelja životinja (isti će biti održan zbog potreba za izmjenom Zakona o zaštiti životinja). Pridružiti će im se i pas Iskra u posebnim psećim invalidskim kolicima. Iskra je u njima završio jer su ga propucali lovci, a simbolizira otpor zlostavljanju, iskorištavanju i ubijanju životinja od strane čovjeka, u svakom pogledu! Bravo Iskra :')

Također, u subotu 6. listopada će se također obilježiti Svjetski dan zaštite životinja na Bundeku, pod organizacijom Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba.


I za kraj neke lude činjenice o životinjama:

- Kamenica može promijeniti spol nebrojeno puta tijekom života.
- Crv ima pet srca.
- Jakovo mlijeko je ružičaste boje.
- Trobojne mačke su uvijek ženke.
- Krokodili ne mogu isplaziti svoj jezik.
- Polarni medvjedi su ljevoruki.
- Mačke nikad ne "mjauču" jedna na drugu. Taj zvuk je rezerviran samo za ljude.
- Hobotnice i koze imaju pravokutne zjenice.
- Bikovi su daltonisti (i zato ne mogu prepoznati crvenu boju, d'oh!).

Sretan vam Dan zaštite životinja! Volite sve životinje i odnosite se prema njima kao jednakima. I homo sapiens spada u carstvo životinja, tako da smo svi uistinu jednaki. :) Učinite makar jednu stvar i danas i svaki dan: donirajte za napuštene životinje ako ih ne možete udomiti, ako vidite lutalicu na cesti ostavite mu/joj hranu i vodu u blizini, promovirajte prava i činjenice o životinjama, volontirajte, potpišite peticije, koristite kozmetiku i ostale proizvode koji NISU testirani na životinjama (čak je i hrana za ljubimce testirana!) i možda najvažnije - učite svoju djecu, malene susjede i njihove prijatelje ljubavi i poštovanju prema životinjama. Svoj svijet ostavljamo njima i životinjama oko njih - učinimo da bude ovo bolji svijet! Volim vas sve puno :) A sad žurim na Trg!

3 komentara:

  1. baš lijepo napisan post :) a ove činjenice o životinjama,ajmee,uopće nisam znala :D

    ReplyDelete
  2. Hvala ti na lijepom osvrtu i na posjeti danas :) Dea

    ReplyDelete

 

Newsletter pretplata