Ideje za reciklažu u kozmeticiIako sam pripremala recenziju za danas, u zadnji tren mi je ova tema obuzela misli i natjerala me da otvorim svoju bilježnicu-svaštaru, te počnem zapisivati ideje koje su mi strujale mozgom 100 na sat. Recikliranje - da, definitivno dobrodošlo u svim sferama života (a imam i novu slikicu na side baru :D), a što je sa recikliranjem u kozmetici? Smatram da se ne piše dovoljno o toj temi, pa ću se danas pozabaviti brojnim načinima kako možete upotrijebiti stare proizvode ili praznu ambalažu, a ujedno sačuvati okoliš. Ja sam ispisala toliko stranica u svojoj bilježnici-svaštari da nisam mogla vjerovati - mogućnosti su zbilja beskrajne! Pa krenimo redom.

Prvo, nekoliko osnovih napomena.
Ako želite reciklirati ambalažu određenih kozmetičkih proizvoda, to možete napraviti na nekoliko načina: 1) provjerite reciklira ti dotična kozmetička kuća stare proizvode iz svoje ponude, tj. primaju li staru ambalažu? Znam da je to malo vjerojatno kod nas, jer većinom uvozimo kozmetiku, ali nije loše provjeriti, zar ne? Također, postoje neke marke (prirodne kozmetike) koji proizvode pakiraju u karton ili papir, poput Sapunoteke i Mad in China (u SAD-u je tu najpoznatiji MAC sa svojim programom Back to MAC po pitanju reciklaže). Moguće je da bi u vidu takvih programa i akcija kozmetičke kuće mogle nuditi popuste i promotivne pakete proizvoda. Divna ideja, zar ne? ili 2) odlažite specifičnu ambalažu poput plastike ili stakla u točno određene spremnike.


Također, upamtite da kozmetiku koju više ne koristite, pod uvjetom da joj nije istekao rok trajanja, uvijek možete iskoristit za kreativne lookove kod kuće ili ju jednostavno možete pokloniti i proslijediti. Svi sigurno imamo mamu, sestru, prijateljicu, kolegicu ili više njih koja bi se obradovala novom crvenom ružu ili nude laku za nokte. Prilikom recikliranja ne bude sebični i brzopleti, već dobro razmislite - što sve mogu napraviti sa ovim proizvodom i koje su sve njegove mogućnosti ponovne upotrebe? Pritom obratite pozornost na sastav, agregatno stanje, boju, miris, te način na koji je vaše tijelo ili koža reagirala s tim proizvodom ako ste ga prije koristili.

Imate stari ruž ili više njih koji više ne koristite? Bez obzira na boju, teksturu ili starost ruža, možete ga upotrijebiti na razne kreativne i zabavne načine: - mješajte ga sa drugim ruževima da biste dobili nove i unikatne nijanse po vlastitom ukusu, koristite ih za crtanje, pisanje ili označavanje umjesto markera, te za dodavanje boje odjeći. Može poslužiti i kao zamjena za rumenilo u slučaju da nemate odgovarajuću nijansu rumenila uz taj ruž, ako ste u žurbi ili ako vam rumenilo lako izblijedi sa lica tijekom dana, pa ga trebate malo obnoviti.


Upravo ste potrošili svoju najdražu maskaru ili vam se trenutna skroz osušila? Ambalažu i četkicu maskare možete upotrijebiti za češljanje obrva tako da temeljito očistite četkicu i unutrašnjost spremnika u koji možete uliti malo običnog gela ili voska za kosu ako imate ekstra neposlušne obrve.


Tekući tuš sa tankim kistićem ne morate bacati, već ambalažu (kao kod maskare) temeljito očistite te uporijebite za mnoge kreativne aktivnosti poput nail art dizajna, oslikavanja figurica i modela aviona, za dekoraciju uskršnjih jaja, detaljni body painting i crtanje, itd.

Stare lakove za nokte ili ispražnjene bočice lakova za nokte možete iskoristit za pravljenje frankena. Ne znate o čemu je riječ? Trk na ovaj link. :)

Ostala vam je prazna bočica sa pumpicom od određenog proizvoda i ne znate što s njom? Ovo je jako jednostavno - iskoristite ju ponovno (nakon pranja i/ili dezinfekcije) za svrhu kojoj je prvotno namjenjena. Ulijete u nju svoj najdraži šampon, regenerator, masku za kosu, piling ili bilo koji drugi tekući kozmetički proizvod i postavite blizu umivaonika ili tuša kako bi vam bila uvijek na dohvat ruke! Ja najčešće na ovaj način recikliram bočice sa pumpicom od tekućeg sapuna ili losiona za tijelo kojeg držim na noćnom ormariću i mazuckam se prije spavanja.

Osim ambalaže, u kozmetici možete sačuvati i predmete koji dolaze uz kupnju iste - lijepe ukrasne vrećice koje možete sačuvati i koristiti dalje za potrebe darivanja ili napraviti od njih omotnice u kojima čuvate razne stvari poput čestitki, pisama, obavijesti i post-ita. Ja najčešće koristim Sephorine vrećice u kojima čuvam plaćene račune, poput ove u kojoj su moji Tele2 računi ;), a od drugih su mi zakon Illamasqua i L'Erbolario vrećke.


A one manje lijepe vrećice možete koristiti za sakupljanje dreka kućnih ljubimaca. /nobigdeal

Lijepe i prazne bočice parfema ne morate bacati, već pokloniti kolekcionarima (znam da njih ima i kod nas jako puno) ili sačuvati sebi za druge parfeme koji nemaju tako privlačno pakiranje.

Ako ste potrošili svoje najdraže sjajilo za usne, nemojte bacati ambalažu već ju iskoristite za čuvanje i aplikaciju domaćeg ulja za zanoktice! Doznajte nešto više u ovom postu.


Amabalaža slatkiša je ponekad odlična za čuvanje kozmetike ili nakita, pogotovo ako se radi o širokim i plosnatim pakiranjima. Pogledajte kako sam iskoristila veliku prozirnu ambalažu Ferrero Rocher slatkiša za čuvanje ruževa i sjajila:


Stare četkice za zube možete iskoristiti za razne kućanske poslove poput čišćenja i ribanja čak i nakon što se dlačice izlistaju i unište. Korisite ih za brisanje tipkovnice, kamenca na tuš kabini ili oko slavine te s njom dohvatite mala uska i teško dostupna mjesta oko slavine i tuša.

Okrugle i/ili plosnate ambalaže rumenila, pudera, sjenila ili kreme iskoristite za čuvanje puff spužvica ili naušnica i sitnog nakita tijekom putovanja. Zamislite da putujete vlakom Karlovac-Zagreb na važan sastanak ili spoj i nosite sa sobom svoje najdraže vrijedne naušnice koje niti u ludilo ne želite izgubiti. Do odredišta i po povratku kući ih spremite u bivšu amabalažu od pudera i vratite sigurno u kutijicu sa nakitom u svojoj sobi na kraju dana. :)


Češalj za kosu ne mora završiti u kanti za smeće, već ga možete upotrijebiti za češljanje i čišćenje svog kućnog ljubimca koji će sigurno uživati u brizi koju im pritom pružate. Osim toga, možete otkinuti ručku češlja i dodavanjem nakita napraviti kul i šik fascinator s kojim neće proći nezamječeno.


Sigurno ste se barem jednom upitale što napraviti s proizvodom za sunčanje koji je stariji od godinu dana? U principu, možete se voditi znakom na pakiranju koji ukazuje na vrijeme u mjesecima unutar kojih bi se krema treba potrošiti. Ako je vrijeme isteka roka trajanja npr. 18 M a kupili ste i otvorili kremu prije točno godinu dana, možete ju slobodno još koristiti, barem na rukama i nogama ako niste sigurno za lice. Ako je vrijeme isteklo, onda kremu iskoristite kao podmazivač u kućanstvu - s njom podmazujte kvake, brave i poluge i ostale dijelove npr. motora auta. Ako krema nije dovoljno masna, slobodno dodajte bilo koje ulje da bi krema bolje podmazivala.

Lončanice i vaze koje više ne koristite za biljke upotrijebite za čuvanje četkica, maskara i olovaka za oči i usne. Upotrijebite i stari lak za nokte (dodatna reciklaža!) i malo boje za keramiku, te ukrasite po vlastitom ukusu. Za ovu svrhu vam također mogu poslužiti limenke kave, pive, čajeva, juha i umaka, ali i neka druga plastična pakiranja valjkastog oblika.


Često naručujete kozmetiku sa neta i ona vam dolazi upakirana u ovakvu plastiku?


Nju možete reciklirati za istu svrhu - odljepite naljepnice i iskorisite kad budete nekome slali nešto preko pošte. Ako je vrećica dovoljno velika, može poslužiti i kao vrećica za smeće. Inače, ja nikad ne bacam onu foliju sa mjehurićima koja nekad dođe sa pošiljkama sa neta (npr. iz E.L.F. paketa), već ju OBAVEZNO spremim i čuvam za dalje slanje. U najgorem slučaju, možete ju iskoristiti za pucketanje i anti-stres terapiju :D

Za općenito lakše i efikasnije pražnjenje tubica i bočica, savjetujem držanje ambalaže uspravno, sa tekućinom okrenutom prema otvoru. Na taj način ćete skoro 100% biti sigurno da ste potrošili i zadnju kap/zrno/komadić kupljenog proizvoda i pritom spriječili bacanje novaca u vjetar. Alternativno, uzmite pakiranje za kraj i tresite od zrak, kao da pokušavate skinuti neku gadnu bubu sa rukava.
(šokirana sam što na interpletima ne postoji niti jedan prigodan gif za ovo /omg)

Tubice proizvoda poput krema za ruke i pasta za zube koristite kao podmetače za vrata - jednostavno i genijalno!


Svakako probajte i očistiti unutrašnjost tubice i napunite ju sa nekim domaćim kozmetičkim proizvodom poput Voodoo Blonde pilinga za lice i tijelo sa kukuruznom krupicom - tajnom mog dobrog tena! ;)

Znate li da mala tester pakiranja proizvoda ili ona (jednako mala) pakiranja sapuna i šampona koje dobijete u hotelima možete iskoristiti kao putna pakiranja higijenskih potrepština i kozmetike?


Ako koristite tekući sapun za ruke, nemojte bacati bočicu na pumpicu koju inače koristite - već kupujte ekonomična i velika family pakiranja tekućeg sapuna (znala sam viđati po 5 litara za 15ak kuna) i dolijevate u manje bočice po kući za više upotreba. Na taj ćete način baciti manje plastike i materijala i pritom uštedjeti.

Prazna boca omekšivača za rublje može poslužiti u vrtlarstvu kao spremnik gnjojiva ili vode za doljevanje lončanica i sadnica.

Bočice sa raspršivačem i cijevčicom koji se mogu razdvojiti od boce, a dolaze sa sprejevima za kosu, regeneratorima i sličnom proizvodima za njegu kose se nakon pranja mogu upotrijebiti u domaćinstvu za vlaženje sobnog bilja, njegu lica na plaži (znate kad izađete iz mora a sol vas "grize" po licu, a niste dofurali čistu pitku vodu sa sobom?) ili za obračunavanje sa zločestim mica-macama koje jedu isto to sobno bilje ili grebu pokučstvo.

Lakovi za nokte prozirne boje (bazni ili završni lakovi) se ne moraju bacati ako se ne upotrijebljavaju, a nisu se skroz zgusnuli (čak i tad ih možete "sreditit" sa thinnerom za lakove) i mogu poslužiti za bojanje bižuterije i ostalog nakita koje ostavlja ružne zelenkaste mrlje i iritacije na koži.

Prazne tubice balzama za usne iskoristite za čuvanje minijaturnih stvarčica poput nail art dekoracija, malih perlica za dekoraciju odjeće i modnih dodataka, spajalica, iglica.. You name it! Također možete napraviti balzam za usne iz svog domaćeg labaratorija ili se raspitajte tko se tim bavi pa mu poklonite praznu ambalažu.


Sprej za kosu je odličan fiksator za razne stvari od body arta i privremenih tetovaža do neposlužnih obrva, a može poslužiti i za ubijanje štetočina po stanu ili kući. Da unaprijed razjasnim - nisam nikako za ubijanje nevinih životinja, ali ponekad nemam izbora ako mi u sobu uleti jako neraspoložena pčela koja se počne natezati sa mačkom a ja ne želim riskirati da ili mene ubode pa da završimo na hitnoj, pogotovo zbog moje alergije na ubode ili ju ova proguta ili ubode za nosić pa si pritom onemogući disanje itd. itd. Što se tiče spreja, također je dobar za sprečavanje opadanja naljepnica na bocama od vina koje se čuvaju u vlažnim podrumima.

I za kraj, tu su još i stare britvice za depilaciju koje će odlično poslužiti za uklanjanje mucica sa odjeće, pogotovo vunene.


Nadam se da vam se svidio ovaj post, unatoč duljini i količini informacija. Slobodno javite još trikova i načina na koji reciklirate kozmetičke proizvode i ambalažu u komentarima ;)

Post soundtrack: The Prodigy - No Good

8 komentara:

 1. Nikad nisam razmisljala o svemu tome. Trebalo bi se krenuti s takvim stvarima. Ja jedino koristim malu amalazu za nakit i kupujem litre sapuna pa dolijevam. Posebno mi je super ono s rasprsivacem nakon kupanja u slanoj vodi. :-)

  ReplyDelete
 2. Drago mi je da nas ima vise istomisljenika. :D
  Ja kutijice od papirnatih maramica redovito prenamjenjujem u kutije za odlaganje sminke, jer sve imaju tako divaj dizajn. :P

  ReplyDelete
 3. Odličan i vrlo koristan post! Ja svoju kozmetiku (onu koju koristim svaki dan) držim isto u kutijicama od ferrero rocher-a (onim manjim), a kozmetiku koju rjeđe koristim čuvam u plastičnoj kutiji od sladoleda. U onim okruglim (naopačke okrenutim) kutijicama od cd-a mi stoje nakit/lakovi za nokte (no s obzirom da se taj broj dosta povećao morala bum nekaj bolje smisliti :) Hvala Bogu, imam tih kutijica doma kolko me volja, stari to skuplja i koristi za šarafe i takve stvari xD

  ReplyDelete
 4. Jako zanimljiv i koristan post! Baš sam nedavno počela skupljati stare bočice i ambalaže, sad imam više ideja kako ih iskoristiti ;)

  ReplyDelete
 5. super mi je ovaj post, skuzih par stvari koje mi nisu pale na pamet. inace svoje lakove drzim u kutijama od sladoleda, drzac za kistove sam napravila od stare staklenke i one male posude pringlesa i tako trudim se sto manje toga bacat, a opet ne pretrpat stan nepotrebnim stvarima koje mogu reciklirat, ali nikad necu jer mi to stvarno vise ne treba.

  ReplyDelete
 6. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete

 

Newsletter pretplata